Gewone dolfijn (Delphinus delphis)

De gewone dolfijn is gemakkelijk te herkennen aan zijn eigenaardige kleur. Zoals op de foto's te zien is, vertoont hij op zijn flanken een soort kruis dat de kleuren geel en verschillende grijstinten duidelijk afbakent.

Vandaag de dag zijn er twee soorten gewone dolfijnen bekend en over een derde wordt gediscussieerd. Het belangrijkste verschil zit hem in de lengte van de snuit.

Hij leeft in warme en gematigde zones van alle oceanen. Hoewel ze gewoonlijk in kleine familiegroepen zwemmen, komen ze soms samen in grote groepen van duizenden individuen.

Helaas is het een soort die veel schade heeft ondervonden van de tonijnvisserij, die elk jaar een aanzienlijk aantal vangsten te verwerken krijgt, en die ook voor zijn eigen voortbestaan door de visserij wordt getroffen. In gebieden als de Middellandse Zee, waar hij veel voorkwam, is zijn aantal drastisch afgenomen en hij wordt daar momenteel als bedreigde diersoort geclassificeerd.

De gewone dolfijn kan zo'n 140 kg wegen en is tussen de 1,5 en 2,5 meter groot.