Risso's dolfijn (Grampus griseus)

Grijze griend met pasgeboren kalf.

De Risso's dolfijn is een van de gemakkelijkst herkenbare dolfijnen dankzij zijn morfologie en huidtekeningen.

Zij bereiken een grootte van ongeveer 4 meter en een gewicht van een ton. Hij heeft een robuust lichaam, een grote ronde kop, een nauwelijks zichtbare streep op zijn voorhoofd die loopt van de meloen tot aan de mond en vooral littekens in de vorm van strepen over zijn hele lichaam die talrijker worden naarmate hij ouder wordt en hoewel hij wordt geboren met een donkergrijze kleur, wordt hij aan het eind van zijn leven praktisch wit.

Hun verspreidingsgebied strekt zich uit over gematigde, subtropische en tropische wateren over de hele planeet. Op de Canarische Eilanden zijn ze het hele jaar aanwezig en kunnen vaak worden waargenomen in de buurt van de kust met een langzaam bewegingsritme en in kleine familiegroepen.

Een van de merkwaardigste gedragingen van de Risso's dolfijn is een verticale houding die zij enige tijd volhouden, waarbij zij hun staartvin uit het water steken en hun kop en de rest van hun lichaam onder water houden.

Ze voeden zich met koppotigen die ze op verschillende diepten opjagen.
De Risso's griend is één van de walvisachtigen die onlangs is opgenomen in de Nationale Catalogus van Bedreigde Soorten, en heeft ook de categorie "kwetsbare" soorten in de catalogus van de Canarische Eilanden.